Creşte în lunci, grădini, dar este considerată de mulţi oameni drept buruiană. Nu apreciem proprietăţile păpădiei şi nu realizăm ce utilizare largă are acestă plantă discretă în industria cosmetică. Aflaţi cum funcţionează produsele cosmetice pe bază de păpădie.
Taraxacum officinale, cunoscută sub denumirea de păpădie, este un plantă foarte subapreciată. De obicei, se spune că nu aparţine grupului de plante cu proprietăţi medicinale. Considerăm păpădia drept o plată perenă, mai apropiată de o buruiană decât de un ingredient cosmetic de valoare. Şi, aici, mulţi vor fi surprinşi de faptul că păpădia este utilizată atât în medicină, cât şi în cosmetică.
Păpădia – caracteristici
Păpădia este o plantă sălbatică, care poate fi găsită pe tot teritorilui Europei, Asiei şi pe ambele continente de cealaltă parte a Oceanului Atlantic – America de Nord şi America de Sud. Are flori caracteristice de culoare galbenă cu petale fine şi foarte dens plasate. Frunzele longitudinale, verzi şi tulpina lasă un lichid de culoare albă, lăptoasă atunci când sunt tăiate. În prezent, păpădia esre considerată o buruiană dificilă de grădină, deşi în Evul Mediu au apărut diferite menţiuni despre proprietăţile sale de vindecare.
Ce se ascunde în păpădie?
Multe persoane pot fi surprinse de cât de multe substanţe nutritive interesante sunt ascunse în păpădie. Magneziu, complexul de vitamina C, precum şi vitamina A, C şi E sunt cele mai comune. Acestea nu sunt singurele substanţe nutritive. Păpădia conţine şi alte minerale, precum: mangan, potasiu, fier, fosfor de calciu, zinc, precum şi biotina şi colina atât de necesare. În rădăcină, păpădia conţine o mulţime de tanin, inulină, fitosteroli şi săruri minerale. Compoziţia păpădiei diferă un pic, dacă luăm îi în considerare frunzele – aici, cele mai comune sunt flavonoidele, carotenoidele, vitaminele C şi B şi trei minerale: potasiu, magneziu şi silicon. Indiferent de ce spun multe persoane, fără nicio îndoială, păpădia este o adevărată comoară de substanţe nutritive.
Păpădia în cosmetice
INCI: Extract de Frunze de Taraxacum Officinale
Ingredientele descrise mai sus rezultă în diferite proprietăţi utile care permit utilizarea păpădiei ca un compus cosmetic. De cele mai multe ori, aceasta este inclusă în creme faciale, tonere şi preparate concepute pentru pielea predispusă la acnee – de obicei, apare ca extract de frunze de păpădie – Extract de Frunze de Taraxacum Officinale. Prin urmare, dacă găsiţi acest ingredient în compoziţia unui anumit produs cosmetic, nu ezitaţi să o folosiţi, mai ales dacă vă confruntaţi cu probleme dermatologice precum psoriazis, acnee sau eczeme. În plus, este folosită şi în produse cosmetice anti-îmbătrânire.
Proprietăţile cosmetice ale păpădiei
Cum acţionează? Care sunt beneficiile utilizării păpădiei? De ce merită inclusă în regimul de îngrijire a pielii? Extractul de păpădie are calităţi demonstrate antioxidante, ceea ce înseamnă că poate neutraliza eficient radicalii liberi şi, în consecinţă, poate întârzia procesul de îmbătrânire a organismului. Îmbunătăţeşte condiţia generală a pielii, curăţă, tratează şi oferă efecte antiinflamatorii.
în îngrijirea pielii
Atunci când este utilizată în îngrijirea pielii, păpădia calmează iritaţiile. Conferă pielii o culoare frumoasă şi uniformă, reducând roşeaţa. Păpădia faciliteauă curăţarea pielii de toxine şi împurităţi deoarece deschide porii. Îmbunătăţeşte condiţia pielii, care devine mai bine hrănită, hidratată şi plină de vitalitate. Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, păpădia reîntinereşte pielea, reducând aspectul ridurilor şi îmbunătăţind elasticitatea. În plus, conferă luminozitate pistuilor şi petelor de îmbătrânire şi, adiţional, ajută în combaterea celulitei.
în îngrijirea părului
Păpădia este mai puţin populară în produsele de îngrijire a părului. Cu toate acestea, este utilizată în principal ca agent anti-mătreaţă care, de asemenea, previne îngrăşarea scalpului. Poate stimula creşterea părului, cu condiţia să fie utilizată în mod regulat pentru o perioadă lungă de timp. Mai mult decât atât, comseticele infuzate cu păpădie fac părul moale şi strălucitor.
Păpădia în medicina tradiţională
Atunci când vorbim de proprietăţile de înfrumuseţare şi îngrijire ale păpădiei, nu putem uita despre calităţile sale medicinale. În medicina tradiţională, utilizarea tincturii de păpădie (pe bază de alcool) a fost recomandată în tratamentul multor tipuri diferite de boli dermatologice. Infuzia de rădăcini de păpădie a fost, de asemenea, folosită ca preparat cu acţiune minunată pentru băi şi împachetări.
În prezent, putem, de asemenea, prepara acasă cosmetice pe bază de păpădie.
Cosmetice DIY cu păpădie
- Turnaţi o cantitate mică de apă peste frunzele de păpădie tăiate mărunt. Fierbeţi şi lăsaţi la răcit. Puteţi amesteca preparatul până la omogenizare. Aplicaţi amestecul pe faţă timp de aproximativ 15 minute. Această mască facială poate calma iritaţiile, conferi luminozitate în zonele de piele care prezintă modificări de culoare şi susţine tratamentul împotriva acneei.
- Pentru a prepara a doua versiune de mască facială, combinaţi câteva flori de păpădie cu un iaurt natural şi amestecaţi. Pentru un efect mai intens de hidratare, puteţi adăuga un pic de miere. Aplicaţi pe faţă timp de aproximativ 30 de minute şi apoi clătiţi cu apă pură.
- Păpădia este, de asemenea, un toner facial minunat. Turnaţi o cană de apă peste 2 linguri de flori de păpădie, fierbeţi, lăsaţi la răcit, apoi strecuraţi. Ştergeţi faţa cu acest toner zilnic.
- Cosmeticele de păr pe bază de păpădie pot fi, de asemenea, preparate acasă. Veţi avea nevoie de 2 linguri de păpădie uscată şi o cană de apă fiartă. Infuzaţi acoperit. Lăsaţi la răcit şi clătiţi părul cu această infuzie după spălare, preferabil o dată la două zile. Atenţie! Reţineţi că unul dintre efectele secundare ale păpădiei poate include deschiderea la culoare a părului şi obţinerea unei nuanţe arămii.
Lasă un răspuns