Corp & Suflet

Unde vin decolorările dinţilor?

Dantura noastră este una dintre cele mai importante trăsături faciale, ce spune multe despre stilul nostru de viață. Ea determină în [mare măsură] cât de bine îți îngrijești sănătatea dinţilor. Un aspect important al principalului nostru organ este culoarea pe care o arată. De-alungul timpului, aceasta poate suferi modificări, cauzând decolorări sau înnegirea dinţilor. Unele sunt reversibile, altele nu. Să descoperim ce anume cauzează aceste schimbări, cum le putem trata și remedii acasă care mai degrabă previn decolorările dinţilor.

Ce cauzeaza decolorari dinţilor?

Cauzele decolorării dinţilor pot fi multiple. Acestea includ:

  • Consumul de anumite băuturi și alimente
  • Consumul de tutun și alte produse care conțin tutun
  • Anumite medicamente
  • Trauma dentală
  • Boli ale dinţilor
  • Vârsta
  • Procedurile cosmetice dentare

Consumul de alimente și băuturi

Consumul de anumite alimente sau băuturi poate avea ca efect decolorarea dinţilor. Acestea includ: cafeaua, ceaiul, vinul roșu sau alb, sucurile, ceaiurile și berea închisă, ciocolata sau alte alimente bogate în coloranți. Acestea duc la înnegrirea superficială sau la decolorarea dinţilor.

Tutun și alte produse care conțin tutun

Fumatul și utilizarea produselor care conțin tutun precum tutunul și benziile de inteți pot avea un efect profund asupra șanselor de înnegrire a dinţilor, cu [peste] 95% din fumători prezentând acest efect nedorit. Fumatul poate cauza, de asemenea, o înnegrire permanenta a suprafeței dinţilor, numita discolorare fiziologică. Acesta poate fi tratat, [ținând] cont de stilul de viaţă și alte tratamente ce conțin albirea dinţilor.

Medicamente

Unele medicamente iau parte și la înnegrirea dinţilor sau la decolorarea lor. Aceste medicamente sunt aclasta, tetraciclina, ciprofloxacina și doxiciclina. Acestea pot cauza decolorări care persista, uneori, pentru o perioadă indelungata.

Trauma dentală

Traumatismul dentar poate, de asemenea, cauza decolorări. Atunci cand smaltul este deteriorat, aceasta se poate înnebuni și poate cauza decolorări dureroase. Acest efect poate fi prevenit prin tratarea traumei dentare mai devreme sau prin tratamente adecvate precum tratamentul canalelor radiculare sau procedurile estetice dentare.

Boli ale dinților

Boli ale dinților, cum ar fi cariile dentare sau parodontoza, cauzează de asemenea decolorare și înnegrirea dinţilor. Cariile provoaca, in special, înnegrirea lor daca nu sunt tratate corespunzător. Parodontoza este o boala a țesuturilor care țin dinții în poziție și care, de asemenea, provoacă decolorare a dinţilor.

Vârsta

Cu timpul petii se usuca putând cauza decolorarea dinţilor. Cariile, cum ar fi cea mai des întâlnită cauza de înnegrire a dinţilor, devin mai frecvente pe măsură ce înaintăm în vârstă. Aceste pete pot fi evidentiate prin proceduri non-invazive in cabinetul stomatologic și prin produse dedicate acestui scop.

Proceduri cosmetice dentare

Procedurile cosmetice dentare, cum ar fi albirea dinţilor sau aplicarea de plombe dentare, pot genera decolorări. Plombele dentare pot avea culori mai suave în comparaţie cu culoarea naturala a dinţilor și la unele persoane pot să apară decolorări. Unii pacienţi pot dezvolta decolorări periodice, în special în timpul verii.

Cum să tratăm decolorarea dinţilor?

Decolorarea dinţilor poate afecta în mod negat încrederea, motiv pentru care multi oameni doresc remedii eficiente împotriva ei. [Metodele principale de tratament prezinta] fie proceduri invazive, fie tratamente naturale ce se aplica acasă. Procedurile invazive includ tratamente precum albirea profesională a dinţilor, procedurile precision driving sau lipirea de coroane. Acestea ofera rezultate excelente, dar sunt destul de scumpe și invazive. Și metodele naturale prezintă rezultate îmbunătăţite, dar cu efecte mai slabe .

Remedii acasă pentru decolorarea dinţilor

O metodă mai eficientă și mai puțin invazivă de a trata decolorarea dinților sunt remedii acasă. Acestea implică reţete și produse naturale, care ușurează decolorarea și îmbunătăţesc în mod general culoarea dinţilor. Unele exemplu de remedii naturale ce pot ajuta la albirea dinţilor sunt:

  • Sare de bucătărie și bicarbonat de sodiu – Acest amestec poate fi folosit pentru a curata dinţii si pentru a-i